ULTRASON EŞLİĞİNDE SKLEROTERAPİ İLE VARİS TEDAVİSİ

Ultrason Eşliğinde Skleroterapi ile Varis Tedavisi

KÖPÜK SKLEROTERAPİ:

Tamamlayıcı bir tedavi işlemidir. Asıl hasarlı damarın tedavisinden sonra kendiliğinden geçmeyen varis pakelerinin tedavisi amacıyla uygulanır. Varis pakelerinin çapına göre köpük skleroterapi ve sıvı skleroterapi yapılır. Orta ve büyük boy varislerde kullanılan Köpük Skleroterapide sklerozan  ilaç hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir ve damar içine verilir. Köpük kanla daha az karıştığından sıvı skleroterapiye göre daha etkilidir, ayrıca bacağa pozisyon vererek köpük istenen damara yönlendirilebilir ve ultrason ile görülebilir. Daha etkili olduğundan, köpük skleroterapisi ile çok geniş varisler bile başarıyla tedavi edilebilir. Skleroterapide işlem pratik ve ağrısızdır, ancak varislerin kaybolması biraz uzun sürer. Burada dikkat edilmesi gereken husus damarı büzerek tıkayan bu ilaçların mutlaka ultrason görüntülemesi eşliğinde kontrollü olarak verilmesidir. Aksi takdirde bu ilaçlar derindeki sistemik toplardamarlara geçebilir. Bu damaralrda pıhtı oluşturabilir ve nadiren de olsa akciğer pıhtı atılmasına sebep olabilir. Dikkat edilmesi gereken ikinci bir nokta bu ilaçların belli bir miktardan sonra değişik yan etkileri olabileceğinden bir seansta kullanılacak miktarın aşılmamasıdır. Tecrübeli ellerde ciddi bir yan etkisi olmayacak bu yöntem kozmetik sonuçların istenilen düzeyde olmasına önemli katkı sağlar.

Köpük Skleroterapi Tekniği:

  1. Asıl hasarlı damarının tedavisi bitmiş olan hastanın kalan  varis damarının içine ultrasonla görerek çok ince bir iğne ile girilir.
  2. Damar içine köpük şeklinde damarları büzen (sklerozan) bir ilaç verilir .
  3. Ultrasonla görerek bacak çeşitli pozisyonlara getirilir ve köpüğün tüm varisleri doldurması sağlanır 
  4. Tedaviden sonra varisler vücut tarafından gittikçe küçültülerek yok edilir, bu süreç genellikle aylarca devam eder .

SIVI SKLEROTERAPİ:

Kılcal varisleri olan kişilerin de büyük bir kısmında Renkli Doppler Ultrasonografi ile kaçak yaratan daha derindeki damarlar görülebilir. Kılcal varisleri bir ağacın dalları olarak düşünürsek bu ağacın kökü olan ve asıl kaçağın kaynağı olan damar tedavi edilir.

Kılcal varislerin tedavisinde Doppler ultrasonda bu besleyici dalların tesbit edilebilmesi önemlidir. Çünkü böyle bir dala skleroterapi uygulanırsa hem besleyici damar kapatılır hem de tek bir enjeksiyonla geniş bir sahadaki tüm kılcal varisler tedavi edilebilir. 

Sıvı Skleroterapi tekniği Köpük Skleroterapi ile benzerdir.

Uygun skleroterapi tedavilerinden sonra geriye kalan kılcal varisler için, ya da skleroterapi ile kapatılacak bir besleyici dalı olmayan kılcal varisler için “yüzeysel kılcal varis tedavileri ” uygulanmalıdır. Günümüzde bu amaç için kullanılan iki yöntem mevcuttur.

  1. Yüzeyel Transdermal Lazer
  2. Radyofrekans ile termokoagulasyon 

Yüzeyel Transdermal Lazer yönteminde lazerin ciltten geçmesi gerektiğinden renk değişiklikleri olabilir. Güneşe çıkmamak gerekir. Bu yan etkileri nedeni ile özellikle yaz aylarında tercih edilmemelidir.

Radyofrekans ile termokoagulasyon yönteminde ise ince bir iğneyle ciltten geçilip kılcal varislere ulaşılır ve RF enerjisi verilir. Kullanımı son yıllarda yaygınlaşan yeni ve etkili bir yöntemdir. Lazerdeki yan etkiler bu yöntemde genelikle görülmez. Ayrıca tedaviden sonra güneşten sakınmak gerekmediğinden yaz mevsiminde en sıcak günlerde bile uygulanabilir, hasta ertesi gün denize girebilir.

SOSYAL MEDYA