CEVAPLANMIŞ SORULAR

20.03.2015
Soru : mehmet tahir

Merhaba sayın hocam. 2005 yılında askerlık gorevımı yaparken sag bacagımdakı varıslerı amelıyat ıle aldırdım, sol ayagımdakıler rahatsızlık vermedıgı ıcın aldırmadım.bır kac ay sonrası testıslerımdekı sancılar yuzunden varıkosel amelıyatı oldum .suan halen sperm sayısı yetersızlıgı sorunum devam etmekte.son yaptırdıgım skrotal renklı doppler us sonucu : sag testıs 16x25x39mm sol testis 18x28x32mm boyutlarındadır.Pleksus panpınıform venlerınde solda valsalva ile 2,8mm sagda 2,2mm kalıbrasyona ulaşan ve reflü akım gostermeyen varıköz dılatasyonlar izlenmiştir(bılateral varıkosel?)..... sperm sayısını artırabılmek ıcın varıs ve varıkosel tedavılerını yapmamın bır faydası olur mu ? iyi çalışmalar

Cevap

Varis hastalığı önemsenmesi gereken bir hastalık ancak sperm sayısı ile ilgisi yok.
Varikosel ile ilgili damarlarınızın çapları tedavi gerektirecek düzeyde değil. Yani onlarında sperm sayısına etkisi olacağını düşünmüyorum. İsterseniz tekrar Doppler muayenesi yapabilir daha detaylı bilgi verebiliriz. 

23.03.2015 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA