CEVAPLANMIŞ SORULAR

12.06.2012
Soru : Adnan UZUNKAN

Merhaba Mehmet Bey Yeğenim kısa dönem askerlik hizmeti yaparken ayaklarında şişme nedeniyle Dr.tarafından yapılan radyoloji tetkikinde sağ vsm ingiunalde 9 mm poplitealde 6 mm olup valslva ile 2 snden fazla süren reflü akım mevcut tanısı konmuş.Acaba bu tanıya göre tedavisinin ne kadar aciliyeti var.Askerlik bitimini beklememizin bir sakıncası var mı..Cerrahi önermişler.Bende hemen acele etmemelerini sizin tedavinizden bahsettim.Öneriniz ne olabilir.

Cevap

Adnan Bey, hastamızın günlük aktivitelerini engelleyen ciddi ağrı yada yürümesini engelleyn şişlik olmadıkça varis acil tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Her durumda ameliyatsız tedaviyi öneririm. Bilimsel birveri olarak ameliyat sonrası tekrarlama oranı %50 lerde olup, bunun en önemli sebebei ultrason eşliğinde varis kaynaklarını hedefleyerek bir tedavi planlamayıp sadece VSM ye yönelik işlemi öncelemeleridir. Mesela bu hastada radyoloji uzmanının önemle belirttiği VSP için hiçbir şey yapamayacaktır cerrah arkadaşımız çünkü o damarın ameliyatı sinir kesileri ve ayağını kullanamamaya kadar ciddi sonuçlar doğuracaktır. Varisin en etkin tedavisi ultrason eşliğinde yapılan modern tedavilerdir. Genç arkadaşlara başka türlüsünü kesinlikle önermem. Sitemizin soru cevap videolarını izleyebilirler ise doğru kararı vereceklerdir.

13.06.2012 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA