CEVAPLANMIŞ SORULAR

03.09.2014
Soru : Güner Karakaş

Merhaba hocam.43 yaşındayım .Valsavla sırasında sol SFB de grade III geriye kaçış izlenmektedir diye teshiş konuldu.Doktorum ameliyat dedi.(MARMARA UNİVERSİTE HASTANESİ). Şok oldum.Bu ameliyat varis mi yoksa bana kapakçık dediler kafam çok karıştı.Bu tedavinin başka bir şekli yokmudur.Birazcık aydınlatırsanız sevinirim.Ayrıca birde bazen pıhtılaşma sorunu yaşıyorum.Bu defa çıkan kan sonuçlarımın değerleri şöyledir. PT 12 sn INR 0.95 aPTT * 27.9 sn Ratio 0.96 % Nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz ? Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Cevap

Güner hanım, raporunuzdan anlaşılan sizin varislerinizin mutlaka tedaviye ihtiyacı var ve tedaviniz lazer ablasyon ile çok rahatlıkla yapılabilir (Kafanızı karıştırcak bir şey yok). Ameliyatı zaten hemen hemen hiç bir hastaya önermiyorum. Ameliyatlar genellikle hedefe yönelik olmuyor ayrıca ameliyata ve anesteziye bağlı ciddi riskler her zaman var. Kan değerleriniz de lazer için hiçbir şekilde sorun teşkil etmez. Tedaviye başlamadan önce Dopplerinizi varisin tedavisi konusunda yeterli tecrübesi olan bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırmanız gerekiyor. Doppler tetkikiniz sizi ayağa kaldırmadan yapmış olabilirler , eğer öyle ise bu rapora güvenmek doğru olmaz. Bahsedilen VSM reflüsünden başka daha 8 farklı yerden reflü olabilir onları tespit etmeden yapılacak tedavi yetersiz bir tedavi olacaktır. Zaten toplumda varis tedavilerinin başarılı olmadığına dair haklı ve yaygın kanaatin sebebide ne yazık ki budur . Teşhisi başka bir doktor tedaviyi de onun raporuna güvenerek başka bir doktor yapıyor. Teşhis doğru değilse ya da eksikse tedavide başarısız oluyor, hatta varis hastaları birçok durumda ameliyat sonrası daha kötü olduğunu belirtiyorlar. Size tavsiyem Doppler incelemenizi deneyimli bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırın ve aynı hekime modern yöntemler ile ( endovenöz lazer ablasyon/ RF ablasyon yada su buharı ablasyonu ya da Ultrason eşliğinde köpük skleroterapi veya bunların size uygun kombinasyonları ile)tedavinizi yaptırın. Ayrıca ameliyatlı tedavilerde tedavi her zaman doğru hedefe yönelik yapılamadığından tekrarlama ihtimali çok yüksektir. Ameliyat ile sadece kasık bölgesinden gelen VSM reflü kaynağına müdahale ediilirken, modern yöntemler ile çok başka reflü kaynakları da tespit ve tedavi edilebilmekte, hatta bazı durumlarda ameliyat ile gereksiz yere alınacak olan büyük safen veni de korunmaktadır (mesela bizim 1000 hastalık serimizde %15 civarında gereksiz yere alınacak safen veni korundu). Tüm bu nedenler ile görüntüleme eşliğinde yapılan hedefe yönelik tedavilerde tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Sonuç olarak bazı cerrahlar farkında olmasa da varis hastalığında artık cerrahi tedavi devri bitmiştir. Zaten bu nedenle bazı cerrahlar Doppler yapmayı bilmedikleri halde (hastalarını Doppler için radyoloji uzmanlarına yönlendirdikleri halde) Doppler eşliğinde yapılan bu modern tedavileri (Lazer ablasyon/RF ablasyon..) yaptıklarını iddia ediyorlar. Bu konuda da dikkatli olmanız lazım. Bir merkezde sizi amliyathanede işleme alacaklarını söylüyorlarsa, belden aşağı tamamen uyuşturacaklarını söylüyorlarsa, genel anestezi vereceklerini söylüyorlarsa, gerekirse ameliyatlı tedaviye döneceklerini söylüyorlarsa, varislerinizin bir kısmını ameliyat ile tedavi edeceklerini söylüyorlarsa, sizi uyutacaklarını söylüyorlarsa ya da iki doktor birlikte (bir cerrah bir radyolog ile beraber)işlem yapacaklarını söylüyorlarsa bu tedavi için ideal merkezde olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bu tedavileri size en iyi şekilde deneyimli girişimsel radyologların uygulayabileceğini unutmayın. İyi araştırın doğru hekimi bulun. Bizim sitemizdeki videoları ve fotoğrafları incelemenizi özellikle öneririm. Şimdiden geçmiş olsun.

04.09.2014 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA