CEVAPLANMIŞ SORULAR

28.10.2014
Soru : dynka

Merhaba, Daha önce sol bacağının alt kısmından cerrahi müdahale ile damarının küçük bir kısmı alınmış biri olarak, aynı yerlerde ve yine sol bacağın bazı yerlerinde varis problemi yaşıyorum. Çektirdiğim dopler sonucuna göre "sol vsm çapı proksimalde 6.2, femoralde 6.7, kruris orta 1/3'de 3.6 mm'dir. Sol uzun safende SFJ'den başlamak üzere kruris orta 1/3 düzeyine kadar devam eden segmentte grade 4 reflü mevcuttur." yazmakta. Bu durumda gittiğim doktor (hamile kalmayı da planladığımdan) "cerrahi müdahale ya da lazer/radyofrekans tedavisi uygulamamız lazım bu sonuçlara göre" yanıtını verdi. Ama hangisinin benim için daha faydalı olacağından emin olamıyorum. Sürekli masa başı çalışan biri olarak, sonuçlara baktığınızda benim için hangi müdahalenin daha yararlı olabileceği hakkında fikir verebilir misiniz rica etsem? Teşekkürler,

Cevap

Seda hanım, raporunuzdan anlaşılan sizin varislerinizin mutlaka tedaviye ihtiyacı var ve tedaviniz lazer ablasyon ile çok rahatlıkla yapılabilir. Aydınlatır mısınız dediğiniz için size biraz detaylı bilgi vermek istiyorum. Varis tedavisinde ameliyatı hemen hemen hiç bir hastaya önermiyorum. Ameliyatlar genellikle hedefe yönelik olmuyor ayrıca ameliyata ve anesteziye bağlı ciddi riskler her zaman var. Tedaviye başlamadan önce Dopplerinizi varisin tedavisi konusunda yeterli tecrübesi olan bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırmanız gerekiyor. Doppler tetkikiniz sizi ayağa kaldırmadan yapmış olabilirler (çünkü VSM çapı reflü ile orantılı değil) , eğer siz yatarken Doppler incelemesi yapıldı ise bu rapora güvenmek doğru olmaz. Ayrıca bahsedilen VSM reflüsünden başka daha 8 farklı yerden reflü olabilir (onlara standart incelemede genelde bakılmaz)aslında varsa o reflü kaynaklarını da tedavi etmezsek yapılacak tedavi yetersiz bir tedavi olacaktır. Zaten toplumda varis tedavilerinin başarılı olmadığına dair haklı ve yaygın kanaatin sebebi de ne yazık ki budur . Teşhisi başka bir doktor tedaviyi de onun raporuna güvenerek başka bir doktor yapıyor. Teşhis doğru değilse ya da eksikse tedavide başarısız oluyor, hatta varis hastaları birçok durumda ameliyat sonrası daha kötü olduğunu belirtiyorlar. Size tavsiyem Doppler incelemenizi deneyimli bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırın ve aynı hekime modern yöntemler ile ( endovenöz lazer ablasyon/ RF ablasyon yada su buharı ablasyonu ya da Ultrason eşliğinde köpük skleroterapi veya bunların size uygun kombinasyonları ile)tedavinizi yaptırın.
 
Ayrıca ameliyatlı tedavilerde tedavi her zaman doğru hedefe yönelik yapılamadığından tekrarlama ihtimali çok yüksektir. Ameliyat ile sadece kasık bölgesinden gelen VSM reflü kaynağına müdahale edililirken, modern yöntemler ile çok başka reflü kaynakları da tespit ve tedavi edilebilmekte, hatta bazı durumlarda ameliyat ile gereksiz yere alınacak olan büyük safen veni de korunmaktadır (mesela bizim 1000 hastalık serimizde %15 civarında gereksiz yere alınacak safen veni korundu). Tüm bu nedenler ile görüntüleme eşliğinde yapılan hedefe yönelik tedaviler tekrarlama ihtimali çok daha düşük olan daha etkin tedavilerdir.
 
Sonuç olarak bir kısım cerrahlar farkında olmasa da varis hastalığında artık cerrahi tedavi devri bitmiştir. Bunu fark eden bazı cerrahlar da Doppler yapmayı bilmedikleri halde (hastalarını Doppler için radyoloji uzmanlarına yönlendirdikleri halde) Doppler eşliğinde yapılan bu modern tedavileri (Lazer ablasyon/RF ablasyon..) yaptıklarını iddia ediyorlar. Bu konuda da dikkatli olmanız lazım. Bir merkezde sizi ameliyathanede işleme alacaklarını söylüyorlarsa, belden aşağı tamamen uyuşturacaklarını söylüyorlarsa, genel anestezi vereceklerini söylüyorlarsa, gerekirse ameliyatlı tedaviye döneceklerini söylüyorlarsa, varislerinizin bir kısmını ameliyat ile tedavi edeceklerini söylüyorlarsa, sizi uyutacaklarını söylüyorlarsa ya da iki doktor birlikte (bir cerrah bir radyolog ile beraber)işlem yapacaklarını söylüyorlarsa bu tedavi için ideal merkezde olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bu tedavileri size en iyi şekilde deneyimli girişimsel radyologların uygulayabileceğini unutmayın. İyi araştırın doğru hekimi bulun. Bizim sitemizdeki videoları ve fotoğrafları incelemenizi özellikle öneririm. Şimdiden geçmiş olsun.

02.11.2014 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA