CEVAPLANMIŞ SORULAR

13.06.2013
Soru : sibel bektaş

Merhaba, 2 gün önce sağ bacağımda diz kapağımın arka üst kısmındaki bir kaç damarın görüntüsünden dolayı ki varis olduğunu tahmin ettiğim (ayrıca genelde sol bacağımda daha fazla olan fakat benim genelde ayakta olduğumdan dolayı oluşan ağrı diye düşündüğüm) ve doktora gittiğimde doppler istenildi.Dün çektirdiğim doppler sonucumda sol VSM çapı 6mm, Valsalva manevrası ile sağ safenafemoral bileşkede hafif derecede, sol safenafemoral bilekede ileri derecede patolojik reflü akım yazmakta. Ve doktorum 1 yıl boyunca külotlu bir varis çorabı ve doxium isimli bir ilacı kullanmamı ve 1 yıl sonra ameliyat olacağımı söyledi. doppler sonucuma göre iğne değilde ameliyat ile tedavi gerekiyorsa neden 1 yıl sonra yapılmaktadır. ve doppler sonucuma göre durumum tam olarak ne düzeydedir. değerlendirirseniz sevinirim. ilginize teşekkürler.

Cevap

Sorunuzda çok haklısınız. Size ameliyat gerekecek ise neden hemen yapılmıyor diye düşünüyorsunuz. İşin aslı şu çok ileri düzeyde olmayan bir varis hastası olduğunuz için size hemen ameliyat demek istememiş meslektaşım. Verilen çorap sizi bezdirmekten başka bir işe yaramayacak tedavi etmeyecektir. Sadece varisin ilerlemesini durdurması için çorap ve Doxium reçete edilmiş. Ama yine de ilerleyebilir. Sonuçta 1-2 yıl sonra artık sıkıntılarınız ile baş edemeyip ameliyata razı olacaksınız. Aslında bunlara hiç gerek yok artık modern yöntemler ile detaylı Doppler incelemesi yapabilen varis tedavisinde tecrübeli bir girişimsel radyolog sizin hasarlı tüm damarlarınızı tespit edip sağlam olan damarlarınıza zarar vermeden selektif bir tedavi yapabilir. Sitemizi detaylı incelemenizi ve videoları izlemenizi öneririm.

25.06.2013 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA