CEVAPLANMIŞ SORULAR

29.09.2014
Soru : ufuk can

Hocam Merhabalar;Renkli dopplerrapor sonucum:Her iki ana femoral,superfisial femoral,popliteal venlerde ve tibi alis posrerior venin görülebilen kısımlarında normal venoz akım izlenmekte olup,venler kompresyon ile kollabe olmaktadır.augumentasyon ile akım şiddetlenmektedir. Tromboz izlenmedi her iki sefane magna ve sefane parva normal genişlikte olup,kompresyon ile kollabe olmaktadırlar sol VSM de grade 4 reflü izlenmiştir. şimdi hocam ben 42 yaşındayım ve sol bacağımda geceleri özellikle yanma ve sızlama oluyor ve bu bazan çok şiddetleniyor doktorum ilaç verdi ve olmazssa ameliyat dedi(daflon ve venotrex)bir ay sonra kontrol verdi sizden bu durumu bana yorumlamanızı rica ediyorum. Saygılarımla,Teşekkür ederim.

Cevap

Ufuk bey raporunuzdan anlaşılan sizin sol bacağınızda ciddi varis hastalığı var ve mutlaka tedaviye edilmesi lazım İlaç ile sadece zaman kaybedersiniz bu arada varislerin gerilemediği gibi ilerleyebilir de. Tedaviniz lazer ablasyon ile çok rahatlıkla yapılabilir. Varis tedavisinde ameliyatı hemen hemen hiç bir hastaya önermiyorum. Ameliyatlar genellikle hedefe yönelik olmuyor ayrıca ameliyata ve anesteziye bağlı ciddi riskler her zaman var. Tedaviye başlamadan önce Dopplerinizi varisin tedavisi konusunda yeterli tecrübesi olan bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırmanız gerekiyor. Doppler tetkikiniz sizi ayağa kaldırmadan yapmış olabilirler (çünkü VSM çapı reflü ile orantılı değil) , eğer siz yatarken Doppler incelemsi yapıldı ise bu rapora güvenmek doğru olmaz. Ayrıca bahsedilen VSM reflüsünden başka daha 8 farklı yerden reflü olabilir (onlara standart incelemede genelde bakılmaz)aslında varsa o reflü kaynaklarını da tedavi etmezsek yapılacak tedavi yetersiz bir tedavi olacaktır. Zaten toplumda varis tedavilerinin başarılı olmadığına dair haklı ve yaygın kanaatin sebebi de ne yazık ki budur . Teşhisi başka bir doktor tedaviyi de onun raporuna güvenerek başka bir doktor yapıyor. Teşhis doğru değilse ya da eksikse tedavide başarısız oluyor, hatta varis hastaları birçok durumda ameliyat sonrası daha kötü olduğunu belirtiyorlar. Size tavsiyem Doppler incelemenizi deneyimli bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırın ve aynı hekime modern yöntemler ile ( endovenöz lazer ablasyon/ RF ablasyon yada su buharı ablasyonu ya da Ultrason eşliğinde köpük skleroterapi veya bunların size uygun kombinasyonları ile)tedavinizi yaptırın. Ayrıca ameliyatlı tedavilerde tedavi her zaman doğru hedefe yönelik yapılamadığından tekrarlama ihtimali çok yüksektir. Ameliyat ile sadece kasık bölgesinden gelen VSM reflü kaynağına müdahale edililirken, modern yöntemler ile çok başka reflü kaynakları da tespit ve tedavi edilebilmekte, hatta bazı durumlarda ameliyat ile gereksiz yere alınacak olan büyük safen veni de korunmaktadır (mesela bizim 1000 hastalık serimizde %15 civarında gereksiz yere alınacak safen veni korundu). Tüm bu nedenler ile görüntüleme eşliğinde yapılan hedefe yönelik tedaviler tekrarlama ihtimali çok daha düşük olan daha etkin tedavilerdir. Sonuç olarak bir kısım cerrahlar farkında olmasa da varis hastalığında artık cerrahi tedavi devri bitmiştir. Bunu fark eden bazı cerrahlar da Doppler yapmayı bilmedikleri halde (hastalarını Doppler için radyoloji uzmanlarına yönlendirdikleri halde) Doppler eşliğinde yapılan bu modern tedavileri (Lazer ablasyon/RF ablasyon..) yaptıklarını iddia ediyorlar. Bu konuda da dikkatli olmanız lazım. Bu tedavileri size en iyi şekilde deneyimli girişimsel radyologların uygulayabileceğini unutmayın. İyi araştırın doğru hekimi bulun. Bizim sitemizdeki videoları ve fotoğrafları incelemenizi özellikle öneririm. Şimdiden geçmiş olsun.

03.10.2014 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA