CEVAPLANMIŞ SORULAR

29.01.2014
Soru : Kübra Karakulak

Hocam merhabalar, 04/07/2013 tarihli bilateral alt extremite venöz sistem renkli doppler USG tetkikinde B mod incelemede bilateral femoral ven, yüzeyel ve derin femoral ven ve vena safena magna normal trase ve kalibrasyondadır. Kompresibiliteleri tamdır. Lümen içinde trombüs saptanmadı. Renk modunda yapılan analizde bilateral alt extremite venöz sisteme ait vasküler yapılarda renkle dolum tam olup valsalva ile sol SFJ'da 2 sn. süreli reflü izlenmektedir. Diz üstü seviyede safen ven çapı 4.5 mm ölçülmüştür. Spontan reflü saptanmadı. Bilateral popliteal ven, posterior ve anterior tibial venlerde kompresibilite ve renkle dolum tamdır. Augmentasyona yanıt pozitiftir. Her iki ayak dorsalinde ciltaltı ödem mevcuttur, şeklindedir. 30/10/2013 tarihli raporda B mod incelemede sol femoral ven, yüzeyel ve derin femoral ven ve vena safena magna normal trase ve kalibrasyondadır. Kompresibiliteleri tamdır. Lümen içinde trombüs saptanmadı. Renk modunda yapılan analizde sol alt ekstremite venöz sisteme ait vasküler yapılarda renkle dolum tam olup, valsalva ile geri akım izlenmemektedir. Spontan reflü saptanmadı. Sol popliteal ven, posterior ve anterior tibial venlerde kompresibilite ve renkle dolum tamdır. Augmentasyona yanıt pozitiftir. Şeklindedir. Ne olduğunu tam anlayamadım, ancak ben çalıştığım iş dolayısıyla gün içerisinde masa başındayım. Varis çorabı kullanıyorum. Kullanmama rağmen diz altı ve diz üstündeki kızarıklıklar gittikçe artıyor ve morlaşıyor. Ne yapmam gerekiyor. Lazer tedavisi sonuç verir mi? Veya başka önerebileceğiniz tedavi var mı? Teşekkür ederim, kolay gelsin.

Cevap

Kübra hanım geçmiş olsun öncelikle, tetkikinizde belirtilmediğine göre büyük ihtimalle Doppler incelemenizi siz yatar durumda iken yapmışlar. Bu raporda orta düzeyde bir yetersizlik var ama yatarak yapılan incelemelere güvenmek doğru olmaz. Mutlaka varis hastalığının tedavisini de bizzat yapan bir girişimsel radyoloji uzmanına detaylı bir Doppler incelemesi yaptırmanızı öneririm. Bu şekilde size tedavi önerisinde bulunmam çok doğru olmaz . Şimdiden geçmiş olsun.

30.01.2014 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA