CEVAPLANMIŞ SORULAR

11.01.2016
Soru : Orhan ALPDOĞAN

hocam merhaba, renkli doppler us de; **bilateral safenofemoral bileşkede yetmezlik ve kaçak izlenmediVSM çapları normal,lümeni açıktır.Bilateral VSM dallarında genişleme ,venöz ve kaçak bulgusu tespit edilmedi. **sağ tarafta vena safena çapı normaldır.VSP ve dallarında yetmezlik tespit edilmedi. sol popliteal venden VSPiçersine 2 sn süren grade III kaçak akımı izlendiVSP artmıştır(en geniş yeri 7,5 mm)VSP dallarında genişleme,yetmezlik ve tortüyözite mevcuttur. **sol bacak medialde ayak bileğinden 4cm ve 10 cm yukarıda orta derecede yetmezlik gösteren perporan ven gözlendi. **her iki ekstremitede derin venöz sistemde CFV ve FV çapları normal,akım ynleri kraniale doğrudur.Valsalva da kaçak akım izlenmedi,augmentasyon testi pozitiftir.PV lümeni acık ve normal genişliktedir.PV lerde tromboz saptanmadı,kompresyon bulgulerı pozitiftir.POPLİTEAL bölgede kistik veya solid kitle lezyonu izlenmedi. bu sonuca göre gittiğim 3 doktor da ameliyat dedi,diğer yöntemler ile çözülemez dediler.Sizin de fikrinizi rica ediyorum

Cevap

Size neden böyle bir bilgi verdiler bilemiyorum ama, sağ diz arkasında ki varislerinizi kaynağı olan küçük safen veni (VSP) ameliyat açısından çok riskli bir damardır. Ameliyat ile sinirler zarar görürse çok ciddi durumlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle size ameliyat olmanızı hiç bir şekilde önermem.
 
Her iki bacağınızın tedavisi de modern yöntemler (enovenöz lazer ablasyon ya da RF ablasyon) ile tecrübeli girişimsel radyoloji uzmanları tarafından rahatlıkla yapılabilir.
Bu tedaviler Doppler eşliğinde yapıldığından Doppler konusunda tecrübeli olan hekimler yani girişimsel radyologlar tarafından daha başarılı şekilde yapılabilmektedir.   
Şimdiden geçmiş olsun. 

23.01.2016 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA