CEVAPLANMIŞ SORULAR

08.08.2014
Soru : selin ballica

her iki SFJ düzeyinde valsalva ile devamlılık gösteren reflü akımı mevcuttur.Her iki SFJ düzeyinde BSV AP çapı 4,5 mm dir.Hocam raporda tek koyu renkle yazılan yer bu kısımdı diğer kısımlarda normal yazıyor fakat ben bu sonucu doktoruma gösteremedim ve kardiyoloji doktorum kalp ve damar kısmına göstermem gerektiğini söyledi acaba burada yazan sorun nedir yardımcı olup anlatırsanın çok sevinirim hocam.

Cevap

Selin hanım, Doppler raporunuz çok açıklayıcı ve yönlendirici değil. Verilen çap (4.5 mm) ile devamlılık gösteren reflü olması çok olası değil. Bu tutarsızlığın sebebi Doppler tetkikini siz ayakta iken değilde yatarken yaptıkları için olabilir. Varis hastalığının teşhisinde ve dolayısı ile tedavisinde de ne yazık ki çok fazla yanlışlıklar yapılıyor. Biraz da bu nedenle tedaviden memnun kalmıyor birçok hasta. Size tedavi kararı alamadan önce Dopplerinizi varislerin tedavisi konusunda da tecrübesi olan bir girişimsel radyoloji uzmanına tekrar yaptırmanızı öneririm. Teşhis doğru olmaz ise tedaviden de istenilen sonuç alınamaz. Özellikle Doppler incelemeniz siz ayakta iken yapılmalı. Siz yatar vaziyette iken yapıldıysa sonuçlar güvenilir değildir. Aslında en ideali Doppler ile teşhisi,tedaviyi ve takibi aynı hekimin yapmasıdır. Ancak ne yazık ki bu üç işlemi de yapabilen hekimler varis tedavisi ile uğraşan girişimsel radyoloji uzmanlarıdır ve ülkemizde sayıları çok azdır. Bu nedenle hastalarımız da hala eski sistem tedavilere mahkum olmakta ve sonuçlardan memnun olmamaktadır. Tedavi olarak kalp damar cerrahlarının sıklıkla uyguladıkları eski sistem klasik ameliyatı hemen hemen hiç bir hastama önermiyorum artık. Ameliyatlar genellikle hedefe yönelik olmuyor ayrıca ameliyata ve anesteziye bağlı riskler var. Ayrıca ameliyatlı tedavilerde tedavi hedefe yönelik yapılmadığından tekrarlama ihtimali de daha yüksektir.Size modern yöntemler ile (endovenöz lazer ablasyon/ RF ablasyon yada su buharı ablasyonu ile)tedavinizi deneyimli bir girişimsel radyoloji uzmanına yaptırmanızı öneririm. Hangi yöntemin sizin için en uygun olduğunu girişimsel radyoloji uzmanınız size bildirecektir. Görüntüleme eşliğinde hedefe yönelik yapılan modern tedavilerde tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Şimdiden geçmiş olsun.

09.08.2014 tarihinde Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy
SOSYAL MEDYA